Nieuws

Jongeren Laren willen een plek waar ze niet worden weggestuurd!

Woensdag middag 21 februari kwamen er twee jongeren uit Laren langs die af en toe in de buurt hangen. Niks mis mee natuurlijk, maar er is een roep naar meer plekken in Laren voor de jeugd die af en toe samen buiten willen chillen. De jongeren die hier zitten willen eigenlijk vooral dat ze kunnen hangen zonder dat de buurt er last van heeft en zonder dat zij last hebben van de politie. Dynamic Arts nodigde ze uit om hierover te praten en een beter beeld te krijgen over wat nou een ideale chill plek is voor de jeugd en hoe ze zelf kunnen zorgen dat er geen overlast komt.

Veel jongeren vinden het fijn om af en toe buiten te chillen met vrienden, thuis zitten met vrienden is misschien lastig en vaak maken ouders het ook niet héél aantrekkelijk als je een jaartje of 17 bent. Maar wat is dé ultieme chill spot nou? Ik vroeg het de jongens. Marius: “Wat ons aantrekt voor een plek om te chillen is vooral een plek met onderdak en zo min mogelijk wind. Zet er een bankje en prullenbak erbij en wij zijn al blij. Op dit moment is er geen enkele plek in Laren die ons dat kan geven helaas.” Ralf vult aan “Ik denk ook dat als er gewoon een leuke opvallende prullenbak met kunst ofzo staat, we sowieso ons afval erin zullen gooien. We weten zelf natuurlijk ook dat rotzooi niet leuk is voor de buurt.

Weggestuurd

Toen we ze vroegen waar ze op dit moment dan chillen vertelden de jongens dat ze vroeger vaak bij het bankje in het parkje achter de gemeente zaten (Pastoor Hendriks park), maar dat de politie ze weg stuurden. “De politie stuurde ons naar de kapelletjes tegenover de jumbo, maar juist zo in de spotlight, dat is gewoon niet wat ons aantrekt. En bovendien staat daar ook geen prullenbakken, dus dat schiet ook weinig op. We hebben laatst ook achter de hei een eigen spot gebouwd om te kunnen chillen. We hadden er superveel moeite in gestoken en de buurt vond het ook prima, soms kwamen er zelfs mensen een babbeltje maken, maar uiteindelijk zijn we weggestuurd door de boswachter.”

Wat is er nodig?

We vroegen de jongens wat ze dan in gedachten hebben voor de chill plek, waarop ze antwoordden dat ze gewoon een dakje, bankje, prullenbakje nodig hebben. Ze vinden het leuk om zelf initiatief te nemen en bijvoorbeeld helpen met de bouw of zelf de prullenbak en bank mooi maken.

“Het leuke van iets uit jezelf bouwen als groep is dat je echt merkt dat iedereen zich er evenveel voor inzet en iedereen er dus ook goed voor zorgen.”

Jongeren Ontmoetingsplek

Wij van Dynamic Arts vinden dat de jeugd gehoord moet worden. Een kuil graven om te kunnen chillen kan een leuke activiteit zijn, maar om daarna weggestuurd te worden is voor niemand leuk. Niet iedere gemeente heeft een speciale plek voor jongeren om te kunnen hangen en dat vragen de jongeren ook niet. Het enige wat ze vragen is een simpel plekje met een bankje, een prullenbakje en een afdak. Dat moet in Laren toch wel te doen zijn. Er zijn eenmaal jongeren in de buurt, wij zouden ze dan ook een plekje moeten geven.

Geschreven door Isabel Sijbrandij (stagiaire)

Activiteiten zoeken