Nieuws

Jongeren uit Huizen maken met speciale film voor Bevrijdingsdag

De viering van Bevrijdingsdag kon vanwege corona ook dit jaar niet doorgaan. Daarom doken we met een groep jongeren uit Huizen in het thema vrijheid en maakte hier een film van die op 5 mei in online premiere ging. Vorig jaar bij 75 jaar bevrijding zou Dynamic Arts al met 30 jongeren uit Huizen aan dit stuk werken. Dat zou een danstheaterstuk worden, maar kreeg dit jaar een andere wending.

Generatie Vrijheid
Een korte film waarin we met de jongeren bespreken wat vrijheid voor hun betekend. Van jonge brugklassers tot aan jonge twintigers die het concept vrijheid in een heel ander daglicht zien. Waar vinden we tegenstellingen, overeenkomsten, maar vooral verbindingen met toen en nu?

De Tweede Wereldoorlog komt steeds verder van de huidige generatie af te staan. Het jaarlijkse stilstaan en het bewust vieren op 4 en 5 mei is algemeen en raakt verder van onszelf. Kunst is de perfecte manier waarop we de gedachten van geschiedenis, oorlog en vrijheid kunnen uiten en personaliseren. Behoefte aan verdieping, bewustzijn en diversiteit is wat we met dit project willen samenbrengen.

Professionele coaches
Onder begeleiding van diverse professionele coaches zijn de jongeren interdisciplinaire aan de slag gegaan met dans, muziek en film. Uit al dit materiaal is een film ontstaan die door Joost Elffers is opgenomen en ge-edit, een van de talentvolle jongeren uit Huizen.

“De creativiteit, enthousiasme en energie die de jongeren in dit project hebben geplaatst is enorm motiverend geweest. Je ziet waarom creativiteit ontzettend belangrijk is voor het gevoel van vrijheid. Hoe de jongeren de link leggen met het verleden op hun eigen manier en met eigen inzichten is enorm mooi om te zien”, aldus Jay Haynes, hoofd choreograaf van het project.

Activiteiten zoeken