Nieuws

‘Kleuren van overleving’ – Nader Nafi

Nader Nafi is geboren in Koeweit, 1984.
Toen Nader 7 jaar was leefde hij midden in de Golfoorlog in Koeweit, beter bekend als ‘desert storm’.
Er waren bomaanslagen waar Nader op jonge leeftijd al veel vrienden aan verloor. Soldaten en “vrijheidsstrijders” deden invallen in huizen, opzoek naar wapens en naar mensen die met de tegenpartij samenspanden.

De enige redding die Nader had was spelen en tekenen, met viltstiften en kleurplaten gekregen van zijn vader, Ghassan Nafi. Ghassan had een magazine in Koeweit, genaamd Al-Kawn, wat betekend het Universum. Deze Magazine ging over muziek, kunst, innovatie, science fiction, literatuur en bevatte zelfs spotprenten. Allesbehalve religie, wat erg ongebruikelijk was. Ghassan wilde als journalist mensen hun ogen openen en de interesses wekken van de mens over Al-Kawn (universum).

Tekenen en kleuren was Naders redding. Hij kon uit de sfeer komen van de oorlog, los van de drama en het gehuil wat hij om zich heen hoorde. Door in te zoomen op de kleuren kon hij de negativiteit blokkeren.
Toen de gewapende soldaten bij hem thuis binnenvielen tekende hij hun met zijn kleurtjes. Het tekenen maakte alles lichter.

Onschuld

Nader: “Ik wist destijds niet eens wat kunst was. Ik zag kleuren en ik werd blij. Ik kon mijzelf erin verliezen. Hierdoor hoefde ik de oorlog niet emotioneel terug te laten komen. Gelukkig ben ik niet manisch depressief geworden van alles wat ik gezien heb en van de vrienden die ik heb verloren, omdat ik een passie heb gekregen ‘onbewust’. Deze expositie is een ode aan Ghassan Nafi en de kleine Nader van 7 jaar, die ik eigenlijk een beetje verloren heb. De onbevangenheid, de onschuld. Ik mis het wel.”

“Mijn vader, een mooie man die veel filosofieën uit het leven heeft gekregen. Hij heeft veel wijsheid gewonnen maar hij moest daarvoor ook heel veel inleveren. Ik mocht dat aanschouwen van dichtbij, met pijn maar ook veel gelach. Hij was een man met veel humor en zelfspot, dat heeft hem mentaal sterk gehouden ondanks al z’n fysieke beperkingen.”

Expositie

De expositie is een combinatie van beeldende kunst samen met woorden die veel voor Nader betekenen. Er zijn quotes te lezen van dingen die Ghassan tegen Nader heeft gezegd en quotes die gevonden zijn door Nader in de aantekeningen van zijn vader na zijn overlijden (2016). Deze expositie is niet makkelijk voor Nader, toch wil hij deze persoonlijke boodschappen nu delen met de buitenwereld. Nader zelf staat niet centraal tijdens de expositie, het moet voor hem gaan over de kleuren die hem inspireerden in zijn jeugd en de schilderijen die daaruit zijn voortgekomen.

“Wat ik vandaag laat zien is voor mij ‘de oorsprong’ / ‘de redding’.” – Nader Nafi

Wil jij meer weten over Nader Nafi volg hem HIER op Instagram!

Activiteiten zoeken